Pàgines

dimarts, de febrer 16, 2016

De la co-creació de marca a la co-creació de serveis turístics

El mes d'Octubre em van convidar a participar a l'INTO (Innovation in Tourism). Era el segon any que hi participava com a ponent. Així com l'any 2009 havia convidat viatgers per explicar les seves experièncis com a viatgers 2.0, ja al 2015 vaig poder explicar els resultats de les investigacions de com el contingut creat pels turistes 2.0 i residents influeix en la formació de la imatge del destí turístic. I a més ho vaig enllaçar en com els turistes i residents participen en la co-creació de serveis a partir de l'economia col.laborativa. Vaig plantejar que això ho podríem denominar "hospitalitat 2.0." i analitzar-ho com a fenomen per mesurar quina influència exerceix sobre el destí. Vos deixo amb la presentació, en castellà a partir del minut 4,20.



El primer any (2009) havia moderat aquesta taula rodona:

Taula rodona: Escoltem els viatgers i els turistes 2.0
Moderador: Sra. Bel Llodrà
Coordinadora Area Comunicació Digital Fundació IBIT

Couch Surfer
Sr. Mateu Batle
Cap de projectes de la Fundació IBIT
En solitari o en companyia, cerca per la xarxa persones hospitalàries que l’acullin a les seves cases. També ofereix casa seva i/o fa de guia turístic. Pot prendre clients als allotjaments turístics, però en pot aportar als transports i a l’oferta complementària.

High tech traveller
Sr. Toni Mascaró
Fundador i director general de eMascaró Crossmedia, SL
L’executiu d’alta tecnologia, sempre amb el mòbil de darrera generació a la mà i connectat a la xarxa, té la posició localitzada dels seus contactes per tal de trobar-los com si fos de casualitat entre reunions i aprofitar-ho per prendre un cafè, una copa o unes tapes.

Cool traveller
Sr. Julio García Ramis de Ayreflor

Cerca les darreres tendències en disseny i carisma de les ciutats i no li importa gaire el preu. La seva combinació de cerca favorita és hotels+disseny+ciutat o hotels+modernitat+ciutat. Es fixa en les opinions i fa sondejos amb amics. I és lector assidu de les revistes de les companyies aèries, de tendències o llibres especialitzats en disseny.

Travel blogger
Sr. Eduard Balsebre
Travel Blogger
El prescriptor s’informa de tot mitjançant diferents fonts en línia i fora de línia, gaudeix del seu viatge i l’estructura i l’explica en una pàgina web o blog. En el futur, aquesta pàgina és consultada per altres viatgers que planifiquen rutes per als seus viatges.

Idol fan
Sra. Marilén González
Consultora sènior a l'Àrea d'Administració Digital de la Fundació IBIT
Persegueix el seu ídol al cost mínim. S’informa de les activitats en webs de referència dels seus ídols. Està subjecte a les dates de les actuacions. La primera cosa que compra és el bitllet d’avió. Estalvia en el preu de l’hotel, però per a ell és indispensable la proximitat al recinte del concert, per la qual cosa mira pàgines de reserva i opinions i ho contrasta posteriorment amb Google Maps. Viatja amb amics o es troba amb els amics a la destinació. Té temps mort a les cues per aconseguir els primers llocs.


dilluns, de febrer 15, 2016

MOOC Emprendre en turisme 2.0.

El mes passat vam presentar el MOOC (Massive Online Open Course) Emprendre en Turisme 2.0. A la pàgina de la Fundació BIT podeu llegir l'explicació institucional de com es va fer i per què es va fer.

https://www.udemy.com/emprendimiento-en-turismo-2-0/

Em va tocar a mi coordinar la producció i execució d'aquest curs. L'encàrreg era parlar d'empreneduria, turisme, empreses de base tecnològica i competències digitals. El marc era el de la difusió i transferència de coneixements a través d'un MOOC.

No va ser fàcil conèixer i escollir la plataforma. Les grans universitats tenen les seves com Coursea, Miriada. Però més enllà del món acadèmic existeix un arsenal de professionals que poden compartir els seus coneixements de forma no reglada. Per això vam trobar que Udemy, era una plataforma, que sense requisits d'accés, ens donava l'oportunitat de poder compartir amb el món un introducció a l'ecosistema d'empreneduria de les Illes Balears a través de la Fundació BIT i el ParcBit.

En èpoques de baixos pressuposts un ha d'aprendre bàsicament a fer-ho tot un mateix: producció, gravació, edició, promoció,... Així que el que no sabíem ho apreníem "Learning by doing" a través de continguts publicats per milers de persones arreu del món que d'una forma o altra havien compartit els seus coneixements a través de la xarxa. Apreníem per explicitar part del coneixement que els altres podrien compartir per ensenyar a uns altres a aprendre mentre fan. Redundant, però era així.

Vos convid a mirar aquest MOOC, descobrireu a professionals i emprenedors ben interessants que vos explicaran un poquet dels seus coneixements, estratègies o models de negoci.