Pàgines

dissabte, d’octubre 27, 2012

Presentat Gestió de la identitat i reputació digital d'un destí turístic al TURITEC. I investigacions sobre turisme i "social media"

Dijous dia 26 d'octubre vaig presentar a Màlaga al congrés de TURITEC sobre turisme i TIC, l'article "Gestión de la visibilidad y la reputación online de un destino turístico". L'article complet es pot trobar a les actes del congrés (pesa 21 Megas). L'estudi en brut i tota la informació de camp es pot trobar a la monografia editada per l'OBSI de la Fundació iBit (4. Guia metodològica per a la gestió de la visibilitat i reputació online d’una destinació turística.).

Jo vaig anar a escoltar totes les ponències que es realitzaven a la sala 2 del programa ja que estaven relacionades moltes d'elles amb els usos de les xarxes socials:



  • La participación del individuo en el boca a boca electrónico como determinante de su influencia. El efecto mediador de la credibilidad Manuela López and María Sicilia (Universidad de Murcia).
  • ¿Web sites o Social Media? ¿Dónde se busca la información turística de los destinos? Assumpció Huertas (Universidad Rovira y Virgili).
  • Estudio sobre el uso de las redes sociales en la planta alojativa de Las Palmas de Gran Canaria Alexis Espino Sánchez and Jacques Bulchand Gidumal (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria).
  • Estrategias de uso de los medios sociales por parte de las OMD de los destinos insulares canarios. Jacques Bulchand Gidumal, Desiderio Gutiérrez Taño, Ricardo J. Díaz Armas and Eduardo Parra López  (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria/ Universidad de La Laguna).
  • La imagen de destino y el contenido generado por otros usuarios: el caso del turismo rural. María Del Carmen Hidalgo Alcázar, María Sicilia Piñero and Salvador Ruiz de Maya (Universidad de Murcia).
  • Generalización del comportamiento de uso de las comunidades de viaje online. Janet Hernández Méndez and Francisco Muñoz Leiva (Universidad de Granada).
  • Utilidad percibida por las empresas hoteleras sobre las redes sociales María Herrera-Fernández and Carlos Antonio Albacete-Sáez (Universidad de Granada).
  • TurisTIC RobSoC: Collective Intelligence y Robotic Social Curation aplicada al Turismo Eneko Astigarraga, Josu Azpillaga, Aitzol Naberan, Luis Fernandez, Urko Zurutuza and Daniel Reguera (Codesyntax Internet Solutions /Universidad de Mondragon/Universidad de Deusto).
  • El “social commerce” en el sector turístico español. Enric López Carrillo (CETT, Universitat de Barcelona).


A partir d'aquest llistat podeu tenir una idea de les investigacions que s'estan fent a Espanya en quant a l'ús del Social Media. Molts s'analitzen des del punt de vista de l'empresa i del destí i alguns des del punt de vista de l'usuari o turista. Encara hi ha molt per investigar perquè tot i que s'apunta una utilitat en quant a la rentabilitat del Social Media, encara no està clar com, perquè no està clar com influeix o no al visitant.

Aviat començaré un blog per anar resumint tot el que vagi trobant sobre aquest tema per autors. Mentre vos deix amb aquest llibre:
.

Estudiant Creativitat a la Universitat d'Stanford

Aquestes setmanes estic estudiant un curs de creativitat a la Universitat d'Stanford. La meva professora és Tina Seeling, autora del llibre Ingenius, a Crash Course on Creativity. El curs es titula igual, A Crash Course on Creativity.

El mes passat vaig estudiar el curs Networked Life a la Universitat de Pennsylvania.

Ni he guanyat la loteria ni he plegat de la feina. Només aprofit unes hores l'horabaixa per estudiar temes que m'interessen i veure com funcionen els MOOCs (Massive Open Line Course). Moltes universitats americanes s'han apuntat a la tendència d'obrir alguns dels seus cursos. El de Networked Life està sobre la plataforma Coursera, i el de Crash Creativity sobre la plataforma Venture Lab. Els dos funcionen de forma diferent. El de Networked hi ha vídeos i transparències i l'avaluació és tipus test. El de Creativity hi ha vídeos i lectures, hi ha treballs amb equips i individuals. El treball que lliures ho pot veure tothom i tothom t'ho pot avaluar, indicant si li ha agradat o no. Abans de donar el treball per finalitzat et fan avaluar els teus companys d'equip en funció si han fet feina o no. Te posen el material setmana a setmana. El lliurament de les activitats són els dimecres. Hi ha més de 35.000 inscrits. Si aproves te donen un certificat.

Vaig decidir apuntar-me al de Networked Life per entendre millor la configuració de les xarxes socials i la viralitat dels missatges en funció a l'estructura, la densitat i la teoria de jocs. Tot un món de matemàtiques per entendre-ho.

Al de creativitat m'hi vaig apuntar perquè ja havia estudiat creativitat quan feia publicitat. Trobava que darrerament estava un poc rovellada, i la veritat és que les dues setmanes que duc ja m'ha injectat una bona dosi d'estimulació cerebral. Està bé.

Vos deix amb el llibre de la meva profe per si no sou a temps de matricular-los al curs i necessitau que algú vos ajudi o vos recordi com pensar per solucionar problemes:
InGENIUS: A Crash Course on Creativity






dijous, d’octubre 18, 2012

Capital social a les xarxes socials

Què estam fent a les xarxes socials i a les comunitats de pràctica? Realment hi ha una estratègia al darrera? Només comunicam continguts (i dels altres)? Crec que ens estam perdent una part important de la pel·lícula, revertir el coneixement per connectar el capital social.

Aquest article publicat a Orgnet ("Working in the Connected World") introdueix el tema del capital social a les xarxes per treballar en un món connectat. La primera tasca per les organitzacions és:


"The first step is to identify the social capital in the organization. How is the company connected internally? Are the critical people/teams/projects connected? Is information flowing between these entities? Is knowledge being exchanged? The next area for identification is across the borders of the organization.
Is knowledge of the environment flowing in to the right parties inside the company? Are customers and suppliers included in knowledge networks? Is the company effectively monitoring developments and trends?"

Des de fa temps pens que tot està connectat. La base és la persona, millor dit, el coneixement que té la persona. La forma d'exposar-lo i compartir-lo és la seva carta de presentació, i també és la carta de presentació de l'empresa quan treballa per una marca. Per la marca, a la societat del coneixement, la suma de coneixements compartits dels seus treballadors projecten tanta o més imatge com la comunicació tradicional pròpia de la societat industrial basades en campanyes de publicitat i relacions públiques. D'aquí la importància, pels departaments de comunicació, d'analitzar el capital social i les seves connexions, no només per incorporar coneixement i habilitats en els processos productius que ja ho fan els departaments de recursos humans, sino per analitzar que es transmet, com, per quins canals i a través d'aquí i revisar com això afecta de forma positiva o negativa a la reputació de la corporació.

Segur que aquest llibre ens pot aclarir molts dubtes: