Pàgines

diumenge, de novembre 30, 2008

Cibermaneras

M'acab de llegir el llibre Cibermaneras, Comunicación, cortesía y consejos de convivencia en la Red, escrit per Magali Benítez.

Me n'he enrecordat la primera vegada que vaig enviar un correu multitudinari sense còpia oculta. Un company de feina va venir i em va dir que anàs alerta que allò era un mal comportament a la xarxa. Em va explicar molt amablament la diferència entre To, CC, i CCO. Aquests temes són molt importants si vols gaudir d'una bona reputació a la xarxa, com també ho són altres que explica Na Magali sobre com comunicar-se a través de blocs, correu, xarxes socials, fòrums,...

Un dels capítols que més m'ha cridat l'atenció és el de les formes que tenim d'enviar correus electrònics i de les situacions compromeses i alarmistes que es creen per no descriure el context i posar-nos en la pell de qui ho llegirà. Potser per les presses o potser per deixadesa, escrivim ràpid i escuet. A vegades és necessari donar més explicacions perquè no hi hagi males interpretacions. I hi ha coses que no es poden dir per correu electrònic. Els correus massa llargs tampoc solen ser massa eficients.

Jo crec que feia un ús excessiu del correu electrònic. Aquest any pens, però, que m'he moderat. Ara mesur més cada interacció.

divendres, de novembre 21, 2008

Comunicar en femení. Dones a la xarxa

M'han convidat a una taula rodona sobre dones a la xarxa en unes jornades sobre comunicar en femení que ha organitzat CESAG-UIB. Les companyes de taula eren n'Ajo Monzó de la Xarxa Infojove i na Núria Vergés de DonesTech.

Quan em van convidar no tenia molt clar com explicar el meu punt de vista. Si des de la participació, la visibilitat, la invisibilitat, l'oportunitat, la indiferència,... Al final he optat per donar un missatge positiu: Internet ens permet ser allò que volem ser, i ens facilita donar-nos a conèixer de forma més assequible, potser, que en el món físic. No només a les dones, sino també als homes i a tots els col.lectius. És cert que en el món físic hi ha diferències de gènere, no ho podem negar, però no es pot generalitzar, s'ha de contextualitzar i explicar. Internet ofereix una potent arma per superar aquestes diferències. Quan les preses de decisions es facin a través de la xarxa i del llenguatge i, des de la xarxa es puguin assolir quotes de poder, no només serà una oportunitat pels que ara no hi poden accedir, sino que també, els que ara hi són, si s'hi volen mantenir hauran de prendre a fer-ho amb les regles de la xarxa, perquè cada dia hi ha més nadius digitals que van posant les regles del joc.

Quan preparava el que havia de dir he pensat dues vegades amb Na Neus Arqués. Una, pel seu llibre Un hombre de pago, on xerra sobre la invisibilitat de les dones, no a Internet, sino les de certa edat en el món físic. L'altre, per aquell apunt que va fer l'any 2006 que va reeditar l'any 2007 sobre mujeres en la blogosfera de haberlas haylas.

Sobre la xerrada m'ha sorprès gratament el públic. Si bé a les altres sessions el públic havien estat majoritàriament dones, a la nostra sessió hi havia tantes dones com homes. I els homes han participat molt, aportant les seves opinions, amb les quals he estat d'acord.

Per preparar la sessió vaig posar un comentari al Facebook per veure si algú em donava la seva opinió per inspirar-me, però no va a ser així. Alertau amb el que posau al Facebook. El resultat va ser que en Tino Martínez em va convidar al seu programa de ràdio IBWEB. Finalment també vendrà na Maria Antònia Gomila, una de les organitzadores de les jorndades comunicar en femení.

Personalment no m'agrada xerrar de les diferències de gènere a la xarxa. A mi el que en realitat m'agrada és investigar sobre com a través de la xarxa podem canviar les regles de joc establertes per anar cap a una societat més intel.ligent i més eficient i on tothom hi pugui tenir el seu lloc en funció amb el que aporti, no en funció de qui sigui ni de amb qui estigui afiliat. Tot i que per ser reconegut t'hagis de fer veure.

Potser per actuar al ciberespai has de seduir amb el llenguatge, com comentava n'Ajo. Això m'ha recordat el concepte Femelino que em van explicar en el despatx Archikubik ja fa uns anys, un despatx que pensa l'arquitectura en el context de la societat de la informació.

dissabte, de novembre 15, 2008

Més de 600 itineraris per descobrir racons de les Illes Balears

Fa uns cinc o sis anys, quan encara no existia Flickr, o no s'havia popularitzat tant com ara, vaig tenir una idea. La idea com quasi sempre va sortir d'una necessitat. Quan venia gent de fora a veure'm havia de fer d'amfitriona. Em conec molt bé el meu redol, però no conec tant bé els altres racons de les Balears. Per això vaig pensar que si hi havia gent que compartís els seus racons i explicàs que havia sentit quan hi estava, es podria fer un cercador de llocs a visitar en funció de les sensacions que volguéssim experimentar en trepitjar un lloc.

A més, també trobava interessant poder descubrir llocs en funció de la temàtica i fins i tot en funció de la professió de les persones. No té perquè tenir el mateix sentit un lloc per un historiador, que per un arquitecte o per qualsevol altre professional, per exemple.

Així que amb les coordenades investigar, descobrir i ciència, va sortir la idea de montar un concurs perquè la gent adoptàs la cultura oberta de la xarxa en el marc de la setmana de la ciència i es motivàs a compartir els seus coneixements. I així aquesta idea es va poder encaixar com l'activitat que proposa la Fundació IBIT dins la setmana de la ciència.

Estic parlat del concurs "Ensenya i descobreix les Illes Balears des d'un altre punt de vista". Enguany és el quart any que motivam als residents i visitants de les Illes Balears a compartir els seus racons. I per motivar-los hi ha premi: un viatge i regals tecnològics. Na Marga Vera, n'explica més detalls.

Qui no vulgui concursar però si descubrir, dir-li que a dia d'avui hi ha acumulades més de 600 propostes. Racons fantàstics de les Illes Balears on experimentar múltiples sensacions.

dissabte, de novembre 08, 2008

Avui comença l'exposició Identitat Digital a Menorca


L'exposició sobre Identitat Digital arriba a Menorca. Avui comença, i estarà oberta fins dia 5 de desembre. En Josomid també hi serà.

Aquesta exposició de la qual som comissària. i en Josomid, l'exemple de l'exposició, han donat per fer moltes conferències i tallers, paral.lels a Gijón - Cabueñes, El Masnou - PodcampBarcelona, Cornellà - Urbanlabs, Palma - Jonades de Cultura i Innovació de l'Euroregió, i alguns articles que hem presentat juntament amb na Marga Castells a diferents "Call for Papers".

A més de l'exposició també hi haurà una sèria d'activitats que podeu consultar a la web. Hi estau tots convidats.