Em va cridar l’atenció una frase que un dia va dir n’Alfons Cornella: “no me interesa el poder sino el poder-hacer”. Li vaig demanar si era seva, i em va dir que l’havia sentida dir a n’en Pascual Maragall.
Aquesta frase, “no me interessa el poder sino el poder-hacer”, dita en boca d’una persona o d’una altra en funció de les seves circumstàncies trob que pren valors diferents, depenent del marge de poder [nom] de decisió i d’execució pugui tenir o el grau d’influència que necessiti per a poder [verb] exercir-lo.
En relació al poder i a la influència hi ha un interessant reflexió a Un Hombre de Pago, en el post i comentaris de “Cambio de sábanas” on Neus deixa escrit: “tu comentario me recuerda una explicación que nos dio el profesor de Teoría de la Ciencia Política. Venía a decir que quien tiene el poder, manda y quien tiene la influencia, manda sobre el que manda”
Algunes definicions de “poder” en el Diccionaria Català Valencià Balear (DCVB)
- Esser capaç; tenir la força, habilitat o mitjans (de fer una cosa); tenir ocasió de fer tal o tal cosa; tenir el dret, el permís, la llibertat (de fer una cosa)
M’ha cridat l’atenció aquesta dita publicada al DCVB:
«Si el vell pogués i el jove sabés, tot aniria bé»
- Facultat, capacitat per a fer alguna cosa; domini que es té sobre algú o alguna cosa;
- Força, vigor; cast. poder. «L'imant té el poder d'atreure el ferro». Les steles formades sobre nós han lur poder, Turmeda Diuis. 22. Especialment: a) Força vital d'animals o plantes. «A les terres grasses les plantes tenen més poder».
- Capacitat moral; dret d'obrar per altri
- Autoritat, facultat de governar l'Estat
En fi, quin és el poder que cada persona o organització pot arribar a assolir amb l’ús de les TIC i l’organització en xarxa? Segurament el que es plantegi, no?
Manuel Castells és citat a LA GLOBALIZACIÓN Y LAS CLAVES DEL NUEVO PODER RED per Miguel-Héctor Fernández-Carrión: "The Information Age: Economy, Society and Cultures (La era de la información: Economía, sociedad y cultura), y subtitulada, el primer volumen, en español: “La sociedad red”, y trata en especial sobre la lógica de lo que denomina el autor red; el segundo, “El poder de la identidad”, analiza la formación del yo y la interacción de la red y el yo en la crisis de dos instituciones centrales de la sociedad contemporánea: la familia patriarcal y el Estado nacional, y la tercera, “Fin de milenio”, interpreta las transformaciones históricas actuales, a partir de los procesos específicos de ámbito global analizados por el propio autor en los dos anteriores volúmenes."
En canvi SASKIA SASSEN parla "del poder de los sin poder" a una entrevista que li van fer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada