Sens dubte alhora de triar on anar de viatge és molt important les recomanacions que altres persones facin. Quan ja un ha triat el destí, sovint intenta, si coneix, posar-se en contacte amb residents dels llocs perquè li conti els llocs "menys turístics" que ha de visitar. O no?
Acab de descubrir via Atrapalo, edestino, un lloc on compartir experiències i organitzar viatges. A primera vista, trob que el plantejament és una mescla del que hem desenvolupat a Itineraris i Racons, ensenya i descobreix les Illes Balears des d'un altre punt de vista, i el funcionament tradicional dels Wikis.
D'aquestes iniciatives n'hi ha moltes d'altres, ara les hauria de cercar,... Bé quan pugui. Pot ser la diferència entre Itineraris i Racons i altres webs d'aquests tipus, és que la d'Itineraris i Racons, de moment només cubreix, així com està plantejada les Illes Balears, de moment, i les altres, abarquen tot el món.
La pregunta és: com pot repercutir en la imatge d'un destí turístic les opinions i recomanacions de visitants i residents sobre les seves experiències i vivències?
3 comentaris:
No crec que hi hagi una resposta única. Malauradament, he de dir que em sembla que 'tot depèn'.
Tot depèn de les dinàmiques que s'estableixin en aquests llocs i del públic que vagi fent el boca-orella.
Si des de bon principi hom no atrau el tipus de públic que hauria desitjat és possible que l'efecte sigui contrari al que es pretenia.
Tot i fer un esforç per atraure un tipus de públic determinat, tampoc ningú no garanteix que el boca-orella funcioni. El que sí que es pot fer és mirar de fer l'eina més adequada (fer la tria òptima a l'equació "senzill d'emprar - possibilitats" en relació al perfil de públic que es cerca. I heus ací que aquesta sembla que és la teva feina, oi :-)
Si. És part de la meva feina. I no sempre fàcil.
La cosa es complica quan els públics són dispersos i diversos, en el cas de turisme perquè el destí és complex, ofereix múltiples possibilitats per tipus diferents de butxaques, i els visitants tampoc no responen a un patró determinat, sobretot si s'aposta per un tipus de turisme més alternatiu.
A més, si també es vol implicar als residents, la complexitat ja es dispara, no només per la diversitat d'edats, interessos, hàbitats, motivacions, sino també, en el nostre cas, pel tema dels idiomes.
Per donar més qualitat en aquests tipus d'espais, hi hauria d'haver altres agents implicats, com per exemple experts, que fessin una tria prèvia. Tot i així els usuaris haurien de tenir les dues possibilitats: accedir tant a la informació sense pulir, en brut, elaborada a moltes mans, com a la informació editada. Ja es veuria quina és la que interessa més. Ens en podríem dur sorpreses.
També s'haurien de fer accions de comunicació dirigida a més tipus de públics, per aconseguir més varietat. Qualsevol persona de qualsevol condició, raça i edat pot viatjar, per tant el fet que atregui el públic al qual s'ha dirigit ja és una primera passa. Cal dibuixar, això si, estratègies per a altres tipus de públic.
Un experiment social, complex, potser perillós?
molt bona la pàgina edestino aquests d'atrapalo són uns visionaris. Segur que aquesta pàgina aviat serà de les més importants de viatges perquè creix continuament amb lo que aportem els viatgers
Publica un comentari a l'entrada