Pàgines

dimarts, de maig 31, 2005

Información, comunicación, opinión

ComUnica.blog habla de Deontología y ejercicio de la profesión comunicativa en las organizaciones. Cada cual que opine lo que quiera sobre este post.

Sobre este tema yo opino que, los periodistas deben informar y sobretodo contrastar la información ofreciendo varios puntos de vista de diversas fuentes, y además tienen espacios para opinar como las columnas de opinión, o algún tipo de crónicas.

La gente de comunicación de una organización, cuya formación puede ser tanto de periodista como de publicista, tiene que comunicar e informar sobre su organización. Es obvio que cuidará la buena imagen de su organización e intentará no decir aquello que pueda perjudicarle. Lo interesante sería que los hechos no le perjudicaran, no las informaciones sobre los hechos. Pero esto ya no depende del departamento de comunicación, sino del de dirección. Además, si la empresa es líder o ciertamente reconocida puede opinar, cuando por ejemplo alguien entrevista a alguien de la empresa, o cuando los trabajadores de la empresa participan en espacios de comunidades virtuales y espacios de relaciones.

Hoy en día, y con Internet más que nunca, la comunicación no sólo se ciñe al "mass media" y a la comunicación directa o bidireccional con los públicos objetivos. Hoy en día la comunicación fluye mucho más en todas direcciones, cualquiera de la organización puede comunicar en cualquier momento, informando, opinando o compartiendo conocimientos.

¿Cual tiene que ser el código deontológico? La honestidad.

Igual que en publicidad un anuncio engañoso perjudica a la organización porque al consumidor sólo se le engaña una vez, en cualquier tipo de comunicación ejercida por cualquier trabajador de la empresa, sea con públicos internos o en comunidades abiertas, la honestidad tiene que prevalecer para no construirse una mala reputación.

La honestidad tiene que formar parte de la cultura corporativa en toda organización.

PD: Me n'acab de donar compte que ho he escrit en castellà perquè acabava de llegir aquest apunt en castellà. Bé. Què hi farem! Ja m'agradaria poder fer el mateix amb qualsevol altre idioma i que això no només em passàs en castellà.

dissabte, de maig 28, 2005

Formigues elèctriques i doctorat

Dissabte a la nit.

Quasi mai estic treballant més tard de les 10.30 de la nit, ni dies feiners ni dissabtes ni diumenges. Ni quan estudiava a l'escola, l'institut o la universitat.

Avui hi estava, havia de fer feina, doctorat, però m'he entretingut per la xarxa.

Estava fent els treballs de doctorat. Uf! Estic fent el doctorat de la UOC de societat de la informació i el coneixement. És el segon any. Estic al seminari de Gestió del coneixement. Estic intentant raonar com el "coneixement" a més de ser això, "coneixement", també es pot convertir en un actiu de comunicació per millorar la imatge i la reputació digital i operar dins el "mercat del coneixement", utilitzant les tècniques de comunicació, per fer més visible i més popular a aquell/a que l'utilitza en nom seu o en nom de l'organització per la que treballa. I per tant, també, raonar, com transferint coneixement les organitzacions poden millorar la seva imatge i la seva "share of mind".

Però, he tengut una setmana difícil a la feina. Com tots els mesos de maig i juny, on tot s'acumula i tot ha de sortir, i mentre entren coses noves.

Quan una persona es passa tantes hores davant una pantellata, arriba un moment, que el que més creus que val la pena, és que algú que t'ha conegut a través de la pantalleta contacti amb tu i descobreixis gent que de cap altra manera hauries pogut conèixer.

Així, em van convidar a anar a la ràdio, a Mallorca en Xarxa, a donar una conferència a la inauguració del curs online d'Infojove sobre informadors juvenils, i ara em conviden a formar part de la xarxa formigues elèctriques. Això de formigues, deu ser perquè se fiquen per tot i són molt feneres supòs! ;-)

Fins ara, tota la gent que he conegut primer a través de la xarxa, de diferents formes, i després he conegut en persona, ha estat fantàstica. A vegades, hem estat més de dos anys a veure'ns realment les cares! però l'espera ha valgut la pena.

Això de les xarxes, i el networking està molt bé, però és molt difícil estar per tot i contribuir per tot en condicions qualitatives. Ja fa bastants de mesos que també em van convidar a formar part d'una altra xarxa, a http://www.bitacoras.org/, però encara ara no hi he pogut col.laborar gaire. Només hi he escrit un article. A bitacoras.org s'hi ha d'escriure de forma més formal. Jo solc escriure de forma molt espontànea i desordenada. Basta veure aquest bloc. Per escriure un bon article es necessiten moltes hores, i justament ara no les tenc.

Meam si en haver acabat els cursos aquests de doctorat tenc més temps per ordenar les idees!
Ara només tenc temps d'ordenar-les per la feina, que hi han d'estar al 100%, i pels treballs aquests del doctorat.

Ei! Bona nit.
Demà serà un altre dia.

divendres, de maig 27, 2005

Verificar la identitat

Ho llegesc a El Mundo

"Yahoo ha anunciado la inclusión de DomainKeys, una tecnología de autentificación del correo electrónico para la protección contra el 'spam', la falsificación de identidad y el phishing (robo de identidades) y fraudes efectuados a través del correo electrónico. Este sistema proporciona al usuario información adicional sobre el origen de los mensajes que reciben. El indicador de DomainKeys confirma si el mensaje proviene, de hecho, del dominio especificado en la línea “De” del mensaje."

La importància de la identitat

Ahir vaig rebre un correu a través del qual una persona em convidava a donar una xerrada sobre gestió del coneixement. Pareixia que era perquè havia vist els meus quadres. Però no sé que més devia sabre sobre mi. La veritat és que no tenc la meva identitat digital massa ben treballada, encara que aquest bloc intenti explicar la importància d'aquest tema. Però no perquè no sàpiga que he de fer, sinó perquè a mi personalment no m'agrada gaire dir qui som a tothom. Només vull dir qui som a aquella gent que més m'interessa. Preferesc, en general que la gent descobreixi qui som, a través del que faig, i si li interessa el que faig, a poc a poc ja anirà descobrint qui hi ha al darrera. Ja sé, seria més fàcil tenir penjat un CV en algun lloc, no? bé, segurament ho faré quan això tengui un objectiu concret, però penjar-lo per tenir-lo penjat, no.

Jo no sabia res sobre aquesta persona, així que el primer que vaig fer va ser anar a Google, i teclejar el seu nom. I o sorpresa! l'única referència que em va sortir va ser un full aparentement formal legal (o no sé com dir-li) on algú amb el mateix nom havia estat detingut per fumar un porro!

Què vol dir això? que a la xarxa és difícil controlar la identitat, perquè la identitat d'un no depen tan sols del que diu un sobre un mateix, sino també del que diu la xarxa sobre tu, és a dir, les manifestacions que ha fet gent o institucions sobre un. Tot el que es troba d'un a la xarxa conforma la identitat digital, petites porcions de la identitat digital.

És per a reflexionar-hi.

També ja he explicat en altres comentaris que hi ha gent que es dedica a pensar projectes de com gestionar i protegir les múltiples identitats. Com a la vida real, cada persona és diferent al llarg de la seva vida, i es comporta diferent segons qui té el davant.

dimarts, de maig 24, 2005

Estudi sobre Gestió del Coneixement a Espanya 2004

http://www.fundecyt.es/gc/index.htm

Realitzat per:
Fundación para el Desarrollo de la Ciencia y la Tecnología en Extremadura (FUNDECYT)
Asociación Española de Normalización y Certificación (AENOR)

dimarts, de maig 17, 2005

Xarxes Socials Obertes i descentralitzades

Si necessites contractar algú, amb qui confies?
Amb algú que t'hagi recomanat algú amb qui tens confiança. O no?
Al cap i a la fi, per arribar a algú que t'interessi i amb qui confiis seguiràs el fil d'una xarxa.
Si trobassis algú que t'atreu l'atenció però no el coneixes, segur que demanaràs referències. O no?
I com demanaràs referències? A través de gent que coneixes o el coneix, no?

Bé, via Bitsenbloc llegeix aquest apunt que m'ha duit a una tesi molt interessant. Copii un tros per seguir investigant:

"Many things found on the internet are low-quality, false, or dangerous. Web surfers are often asked to make decisions of trust without any background information. Meta-information about what is good or trustworthy is traditionally spread by word of mouth or proactive inquiry, but the vast quantity of resources encountered online demands a faster means of distribution. This paper describes a method for using a social network of defined trust relations for individualized collection of metadata. Additionally, the applications of this method are demonstrated in a software prototype which reorders search results based on metadata, and presents trusted evaluations of web pages, downloaded files, and running processes as they are encountered. Preliminary results from test users is presented. Finally, it is argued that the chains of trust inherent in social networks should be applied at lower levels of computation, even at the level of the operating system." Per Stan James.

Primeres i altres impresions

Aquest apunt de Danah Boyd es planteja quines impressions es fan els lectors d'un bloc a través del que van llegint que escriu la persona.

És un tema molt interessant a tenir en compte, sobretot quan un es ven a un mateix, o parlan en nom d'una organització.

dilluns, de maig 16, 2005

El "JO"

Via Manfatta, llegesc un apunt sobre "El JO DIGITAL".
A Manfatta, 4=1. És a dir quatre persones que escriuen al bloc fan un bloc amb una identitat compartida.
A partir d'aquest apunt arrib a un altre apunt molt interessant:
Weblogs y yo digital.

Això em fa recordar l'assignatura de comunitats virtuals que vaig cursar al Doctorat de la Societat de la Informació i el Coneixement, de la UOC. El JO es construeix de moltes formes, i no només a través dels Blocs, sinó també d'altres espais de relació. Hi ha una frase que em va quedar escrita: "Tenim tants de JOs com finestres podem tenir obertes a la nostra pantalla de l'ordinador".

Aquí vos deix un tros d'uns dels treballs que vaig presentar:

(...)
A les economies actuals, els treballadors es veuen obligats a operar en mercats de treball com a individus, sovint desconnectats d’organitzacions concretes. Castells, exposa que els treballadors d’èxit creen cartes de presentació individualitzades a través de les quals poden ser contractats per un ampli rang de treballs i construeixen xarxes de treball d’informació individualitzada per fer el marketing. Carnoy ho reafirma insistint que molts treballadors prefereixen treballar per vàries empreses .
Segons explica Carnoy, la identitat està formada per les institucions i pel rol dels treballadors a les institucions. A més, els individus construeixen múltiples identitats i múltiples comunitats .
La plataforma per excel·lència per manifestar les identitats i treballar en xarxa és Internet. La comunicació juga un paper fonamental. “The Internet is a community of chronic communicators”, escriu Wellman & Haythornthwaite, citant a Putman (2000, p. 171) .

La representació, el manteniment i el creixement de les identitats a través del JO–narratiu, relacional, distribuït i saturat- són essencials perquè les persones es facin un lloc en el món professional de la societat xarxa.
La narració constitueix una manera molt particular d’utilitzar el llenguatge, organitzar la nostra experiència i construeix els nostres JO. El jo relacional se centra en els significats que aquest adquireix tant per part de les persones particulars com per la cultura en que aquestes es troben integrades. El JO se satura a causa de la multiplicitats d’espais relacionals als quals estam exposats. I el JO distribuït fa referència a la capacitat de formar part de tantes realitats virtuals com finestres a l’ordinador puguem tenir obertes, segons explica metafòricament Turkle .
També és important considerar la visió romàntica del JO, és a dir la que té en compte la passió, l’ànima, la creativitat, la moral, com a trets de la personalitat; de la cosmovisió modernista que considera la seguretat, la racionalitat. el perfeccionament, la jerarquia del JO, segons explica Gergen .
(...)

Castells, M. (2000). The Rise of the Network Society (Second Edition). Malden: Backwell Publishers Ltd.
Chandler, D, “Personal home pages and the construction of identities on the web” 1998.
Gergen K.J. "Technology and the self: From the essential to the Sublim" Chapter draft for Grodin and Lindlof (Eds) Constructing the self in a Mundial World, Sage: 1996
K.J. Gergen (1992). "El yo saturado. Dilemas de identidad en el mundo contemporáneo" Barcelona: Paidós.
Turkle S., “What Are We Thinking About When We Are Thinking About Computers?” , M. Biagioli (ed.) The Science Studies Reader, Nueva York: Routledge, 1999.

dimecres, de maig 11, 2005

Blocs corporatius

Acab d'assabantar-me del llançament del bloc de Territori Creatiu...
Li he pegat una ullada.

En aquest apunt sobre Blocs Corporatius hi ha un llistat interessant de directius que escriuen blocs.