La metainformació, és a dir, la informació que descriu la informació d'un document o una pàgina web, està esdevenint, per necessitat, un element important per contextualitzar i donar visibilitat a les webs, que en definitiva són un reflex del que feim o del que sabem.
Al principi hi havia, i encara hi ha les metadades típiques de les webs, imprescindibles per posicionar-les als cercadors: title, description, keywords, i d'altres.
A poc a poc han anat sortint noves iniciatives per a definir de forma estandartizada l'ús de les metadades, com la iniciativa Dublin Core.
Els llenguatge per a representar la informació dels recursos són necessaris perquè la informació pugui ser entesa per les màquines. RDF és un tipus d'aquests llenguatges.
També s'està treballant en llenguatges per descriure ontologies formades per conceptes i classes i relacions que serveix per a contextualitzar la informació i donar-li el significat més adient. El OWL és un llenguatge de creació d'ontologies.
Això són formes de descriure, representar, relacionar i amb el XML extendre, la informació sobre els continguts perquè puguin ser entesos per les màquines i interoperables, és a dir, que puguin operar entre ells.
Tot plegat és un poc complicat ;-)
Centres de recerca avançats i empreses punteres sembla que ja ho utilitzen per a temes concrets, però d'aquí a que la gran majoria de webs ho puguin aplicar no se sap ben bé quan de temps passarà.
De totes maneres convé estar a l'aguait ja que definir correctament la informació que contenen les webs serà imprescindible per fer-les més accessibles, ser trobades i en definitiva posicionar-les en els mercats on volen actuar i operar, permentent també que puguin interoperar amb altres i així formar part de la cadena de valor d'un sector concret.
Avui m'he decidit a escriure tot això perquè amb tot l'equip del projecte ANOTA, estem posant en pràctica tots aquests conceptes aplicats a la indústria turística, entre d'altres coses, per poder realitzar cerques més eficients de paquets dinàmics personalitzats.
A més, he vist que a la blogosfera es comença a parlar d'etiquetes semàntiques i taxonomies socials. Per exemple al de eCuaderno,
on Orihuela explica com ho explica als seus alumnes; a bcnbits, on es plantjea en quin idioma etiquetar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada